Menü Kapat

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?
Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur? | İzmir Avukat

Adli Sicil Kaydı Nedir?

Adli sicil kaydı veya halk arasında bilinen şekli ile adli sabıka kaydı, vatandaşların işlemiş oldukları suçların dökümünü içeren kayıtlar olarak ifade edilebilir.

Size en yakın adliyeye giderek başvuruda bulunarak veya e-devlet şifreniz ile turkiye.gov.tr üzerinden kolaylıkla adli sabıka kaydınızı edinebilirsiniz.

Adli Sicil Kaydı Nasıl Okunur?

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Halihazırda bir suçtan hüküm giymiş olmanız durumunda ise evrak biraz daha karmaşık hale gelecek ve başta anlamsız olarak görülebilecek bir sürü harf ev rakam sicil kaydında yer alacaktır. Söz konusu karakterlerin anlamlarını daha kolay anlatabilmek için yukarıdaki görseli numaralandırdık.

 C: Kaydın en başında yer alan “C” ibaresi ceza fişinin kısaltmasıdır. Verilen ceza mahkûmiyetin özetini ifade eder.

  1. 0069 Numaraları ile Başlayan Rakamlar: Adli sabık kaydında ilgili kayda ilişkin UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sisteminin o dosyaya ait atamış olduğu benzersiz ID (kimlik) bilgisidir.
  2. 07.11.XX (Tarih Bilgisi) : Bahse konu suçun işlendiği tarihi ifade eder.
  3. XXX 1. ASLCM (Mahkeme Bilgisi): Burada cezayı veren mahkemenin kısaltılmasına yer verilmiştir. Adli sicile işlenen söz konusu suçun XX ilindeki 1. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verildiği anlaşılmaktadır. ASLM Asliye Ceza Mahkemesi kısaltmasıdır. AĞM veya ACM ise Ağır Ceza Mahkemesi anlamına gelmektedir.
  4. 201X/5X5 (Dosya Esas Numarası): Söz konusu rakamlar yargılamanın esas numarasıdır.
  5. 2012/11X1 (Dosya Karar Numarası): Söz konusu rakamlar yargılamanın karar numarasıdır.
  6. 14/11/201X (Kesinleşme Tarihi): Burada yer alan tarih bilgisi cezanın kesinleştiği zaman dilimini ifade etmektedir.
  7. 5237 SA (İlgili Kanun): SA ibaresi sayılı anlamına gelmekte olup; öncesinde yer alan numaralar ise kanun numarasıdır. Yani Bu örnekde 5237 sayılı kanuna kapsamında ceza verildiği anlaşılmaktadır. 5237 sayıllı kanun ise Türk Ceza Kanunu’dur.
  8. 116/2 51 (İlgili Madde): Biraz önce tespit etmiş olduğumuz kanunda hangi maddeye dayanılarak ilgili cezanın verildiği buradan anlaşılmaktadır. Türk Ceza Kanunu madde 116’nın 2. fıkrası ve madde 51 dayanak görsterilmektedir.
  9. 1Y8A H. (Ceza Süresi): Burada Y harfi “yıl”, A harfi ise “ay” anlamına gelmekte olup; bahse konu olayda sanığa verilen cezanın süresi belirtilmektedir.
  10. 01/10/201X (Kararın İnfaz Tarihi): Burada ise söz konusu cezanın infaz edildiği tarih belirtilmektedir.

Adli Sicil Kaydının Olmaması

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Edevlet üzerinden veya ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunarak edineceğiniz adli sabıka kaydından “ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR” ifadesinin bulunması durumunda, bu belge sizin daha önce herhangi bir suçtan hüküm giymediğiniz anlamına gelecektir.

Arşiv Kaydı Nedir

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Arşiv kaydı ise geçmişte açılıp üzerinden mevzuat kapsamında belirtili sürenin geçtiği ceza dosylarını ifade eder. Özel kurumlara verilecek adli sabıka kayıtlarında arşiv kayıtları görünmez. “Adli sicil kaydı yoktur, arşiv kaydı vardır.” şeklinde bir ifadenin söz konusu olması “adli sabıkanın olmadığı” ama geçmişte hüküm giyilmiş olduğu anlamına gelecektir.

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması & Davanın Açılmasının Erkelenmesi

Adli Sabıka Kaydı Nasıl Okunur?

Burada ise yukarıdaki örneklerden farklı olarak sanığın HAGB (hükmün açıklanmasının geri bırakılması) veya davanın açılmasının ertelenmesi kararı alması durumunda nasıl görüneceğine ilişkin bir örneğe yer verdik.

Konuya ilişkin hukuki danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer çalışmalarımız;

İzmir Ceza Avukatı

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 553 463 7079

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe