Menü Kapat

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak

Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunmak | İzmir Ceza Avukatı

Suç duyurusu Nedir?

Bir suçun işlendiği şüphesi doğrultusunda suç oluşturduğu iddia edilen eylemin soruşturulması ve kovuşturulması işlemlerinin başlatılması amacıyla yetkili merciilere olayı duyurmaya suç duyurusu adı verilir. Toplumda yaşamanın bir gereği ve sonucu olarak her bireyin hukuk düzeninin koymuş olduğu kurallara uygun davranma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu yükümlülüğü ihlal ederek toplum düzenini bozacak suç oluşturan davranışta bulunan kimseler şikayet veya suç duyurusu yoluyla yargı makamlarına bildirilmektedir.

Hangi Konularda Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunulabilir ?

Bir suç işlendiği kanaatinde olan, bir suçun mağduru olduğunu düşünen veya bir suçtan zarar gören kişilerin suç duyurusunda bulunması mümkündür. Bu anlamda suç duyurusu dilekçesinin bireylerin maruz kaldıkları veya öğrendikleri eylemlerin suç teşkil ettiğini düşündükleri hallerde yazılabileceği söylenebilir.Savcılık kendisine bildirilen suç oluşturan eylemler hakkında soruşturma yapıp yapmama hususunda takdir yetkisine sahip değildir. Suç duyurusu veya şikayet dilekçesini kabul etmek ve yetkisiz olmadığı takdirde soruşturma başlatmakla yükümlüdür. Suç duyurusunda bulunulan eylemin herhangi bir araştırma gerektirmeksizin suç oluşturmadığı açıkça anlaşılmakta ise soruşturmaya yer olmadığı kararı verilecektir. TCK’da aksi belirtilmedikçe suç oluşturmayan eylem hakkında suç duyurusunda bulunmak suç oluşturmamaktadır.

Avukat Olmaksızın Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunulabilir Mi?

Suç duyurusu polis, jandarma gibi kolluk kuvvetlerine ya da adli makamlara (Cumhuriyet savcılıklarına) yapılabilir. Suç duyurusu veya şikayetin valilik, kaymakamlık ya da mahkemeye yapılması halinde ilgili makamlardan savcılığa gönderilecektir. Aynı şekilde bir kamu görevinin yerine getirilmesi ile ilişkili olarak işlendiği iddia edilen bir suç hakkında idareye yapılan suç duyurusu veya şikayet de gecikmeksizin ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilir. Yurt dışında işlenen ve fakat ülkemizde takibi gerektiren suçlar hakkında ilgili Devlet görevlilerine (Türkiye elçilikleri veya konsolosluklarına) şikayet veya suç duyurusunda bulunmak mümkündür.

Suç duyurusu hakkında herhangi bir şekil şartı öngörülmemiş olup sözlü veya yazılı olarak yapılabilir. Kişi bizzat veya avukatı vasıtasıyla suç duyurusunda bulunabilir. Kişi suç duyurusunda bulunurken kimliğinin gizli tutulmasını da talep edebilir. Diğer bir ifadeyle avukat olmaksızın suç duyurusunda bulunmak mümkündür.

Fakat, Avukat aracılığı ile suç duyurusunda bulunmak ile bireysel yapılan suç duyuruları elbette farklıdır. Zira bireyler, başlarına gelen olayı betimleyerek anlatırken avukatlar ilgili suçun Türk Ceza Kanunu’nun hangi maddelerine girdiği ve hangi sebeplerle suç teşkil ettiği noktasında hukuki bilgi sahibidir. Bir başka anlatımla sadece dolandırıldığından bahsederek dilekçe yazan bireyler ilgili suç hakkında delil yetersizliği ve isnad edilen suçun hukuki niteliği sebebi ile takipsizlik alabilirken, avukatın yapmış olduğu başvuruda, dolandırıcılık suçuna ilişkin incelenmesini istediği banka hesapları, operatör bilgileri gibi pek çok hususta delil araştırma talebi olacak; ilgili başvurusunda soruşturma yapılması adına benzer yargıtay kararları ile iddialarını da destekleyecektir.

Konuya ilişkin hukuki danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer çalışmalarımız;

İzmir Ceza Avukatı

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 553 463 7079

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe