Menü Kapat

İzmir’de Anlaşmalı Boşanma

İzmir'de Anlaşmalı Boşanma

İzmir’de Anlaşmalı Boşanma | İzmir Avukat | Av. Arb. Dilek Yavuz Uysal

Anlaşmalı Boşanma Dava Süreci 

Anlaşmalı boşanma, tarafların tüm şartlarda uzlaştığı, en kısa sürede sonuçlanan boşanma yoludur. İşte İzmir’de yaşayan bireylerin izlemesi gereken aşamalar:

1. Protokolün Hazırlanması

Boşanma davası açılmadan önce yapılması gereken ilk iş, eşlerin aralarında bir anlaşmalı boşanma protokolühazırlamasıdır. Bu protokol, şu konuları içermelidir:

  • Taraflar boşanmayı kabul ediyor mu?
  • Çocuk varsa: Velayet kimde olacak? Diğer ebeveynle kişisel ilişki nasıl kurulacak?
  • Nafaka: Yoksulluk nafakası, iştirak nafakası (çocuk için) talep edilecek mi?
  • Maddi/manevi tazminat: Talep var mı?
  • Mal paylaşımı: Taraflar arasında mal rejimi nasıl sona erecek? Anlaşılmış mı? Protokolün her iki tarafça imzalanması ve anlaşmanın açık, tutarlı ve yasalara uygun olması gerekir.

2. Dava Dilekçesinin Hazırlanması

Anlaşmalı boşanma dilekçesi, protokolü referans alarak yazılır. Dilekçede:

  • Tarafların kimlik bilgileri
  • Evlilik tarihleri
  • 1 yılın dolduğu bilgisi
  • Anlaşmalı boşanma isteği
  • Protokole atıf
  • Hukuki kanun maddeleri ve konunun detaylandırılması yer alır. Dilekçeyi taraflardan biri tek başına da verebilir; ancak her iki eşin de mahkemeye birlikte gitmesi zorunludur.

3. Davanın Açılması 

Boşanma davaları İzmir Aile Mahkemelerinde görülür. Dava, eşlerden birinin ikamet ettiği ilçenin adliyesinde de açılabilir (örn. Karşıyaka, Bayraklı, Buca Adliyeleri) Dilekçe ve protokol, adliye tevzi bürosuna verilir. Harç ve masraflar (yaklaşık 2.000 – 4.000 TL arası değişebilir) yatırılır.Mahkeme, genelde bir – iki ay içinde duruşma günü verir. Sürecin avukatla yürütülmesi halinde davanın açılması işlemleri UYAP adı verilen sistem üzerinden gerçekleştirilir. Duruşma günü ise kalemle görüşülerek uygunluk durumuna göre erken tarihe alınır.

4. Duruşma Günü

Taraflar duruşmaya bizzat katılmak zorundadır. Hâkim, protokoldeki maddeleri tek tek sorar, tarafların serbest iradeleriyle boşanmak isteyip istemediklerini teyit eder. Çocuk varsa, velayet ve kişisel ilişki düzenlemesi çocuğun üstün yararına mı, buna da bakılır. Hâkim protokolü uygun bulursa boşanma gerçekleşir. Mahkeme genellikle tek celsede biter.

5. Kararın Kesinleşmesi

Boşanma kararı verildikten sonra gerekçeli karar bir ay içinde yazılır. Taraflar kararı tebliğ aldıktan sonra 2 hafta içinde istinaf etmezse, karar kesinleşir. Kesinleşme şerhi alındıktan sonra nüfus müdürlüğüne bildirilerek medeni hal değiştirilir.

6. Nüfus Kayıtlarına İşlenmesi

Mahkeme kararı kesinleştikten sonra, boşanma bilgisi nüfus müdürlüğüne iletilir. Taraflar kimliklerini güncelleyebilirler. Evli yazan medeni hal “boşanmış” olarak değiştirilir.

Sık Sorulan Sorular

1. Anlaşmalı boşanma ne kadar sürede sonuçlanır?
Evraklar tam ise ve mahkeme yoğunluğu azsa, başvuru tarihinden itibaren 1–2 ay içinde sonuçlanabilir.

2. Avukat tutmak zorunlu mu?
Hayır, ancak protokolün düzgün hazırlanması ve hak kaybı yaşanmaması için bir avukatla çalışmak önerilir. Yine duruşma gününün erkene alınmasından kararın kesinleşmesi süreci de dahil olmak üzere işleyiş avukatla çok daha hızlanır.

3. Eşlerden biri duruşmaya gelmezse ne olur?
Hâkim tarafların bizzat mahkemede hazır olmasını şart koşar. Biri gelmezse dava ertelenir ya da anlaşmalı olarak devam edemez.

Benzer ilginizi çekebilecek yazılarımız;

İzmir Boşanma Avukatı

Logo

Adres: Nergis Mahallesi Girne Bulvarı No: 83 K:2 D:2 Karşıyaka İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe