Menü Kapat

Banka Hesaplarına Haciz Koyma

Banka Hesaplarına Haciz Koyma
Banka Hesaplarına Haciz Koyma

Banka Hesaplarına Haciz Koyma | İzmir İcra Avukatı

Yapılan icra takibi kesinleştiğinde borcun tahsili için , borçlunun mallarına , bankada mevcut parasına, taşınmazlarına haciz koyma aşamasına geçilir. Bu hacizle birlikte, dosya borcunun kapatılması hedeflenir. Fakat  bazı alacak türleri haczedilemez. Örneğin, herhangi bir hacizle karşı karşıya kalındığında ölünceye kadar bakma alacaklısının bakma alacağı, manevi tazminat alacağı, devredilmesi mümkün olmayan intifa hakları, oturma hakkı, önalım hakkı, aile yurdu veya konutu, anne babanın çocuk malları üzerindeki hakları haczedilemez. Bu yazımızda anlatacağımız banka hesaplarına haciz seçeneği ise alacağın tahsili yollarından uygulamada en sık tercih edilen yöntemlerden biri banka hesaplarına haciz koyma yöntemidir. Zira borçlunun banka hesabında para bulunması halinde, taşınmazlardaki gibi satış prosedürlerine gerek kalmaksızın alacağın tahsili mümkündür.

Süreç Nasıl İşler?

Borçlunun, 3.kişi bankadaki mevduat alacağı menkul hükmünde (İK’nun 106/2) olup haciz müzekkeresi ile haczedilebileceği gibi İİK’nun 89. maddesine uygun olarak düzenlenen haciz ihbarnamesi ile de haczedilebilir. İİK 89. Maddenin amacı, borçlunun üçüncü kişilerde bulunan mal ve alacaklarını haczetmektir. Bu suretle, başkasına karşı olan alacağına el konularak dosya borcunun kapatılması hedeflenir.

İcra takibi kesinleşen alacaklı bunun için öncelikle hangi yolu tercih ettiğine karar verdikten sonra talebini icra dairesine yöneltmelidir. Örneğin, alacaklı borçlunun banka hesaplarına haciz koymak istiyorsa bankalara haciz müzekkeresi yazılmasını icra dairesinden talep etmelidir. İcra dairesi, talep masrafı ödendiğinde bankalara müzekkereler yazarak dosya borcunu ve dosya bilgilerini belirtir. Müzekkereyi alan banka veya bankalar ise  borçlunun banka hesabında dosya borcunu karşılar tutarda miktar mevcut ise, dosya borçlusunun mevcut olan tüm banka hesaplarına haciz blokesi koyar ve durumu icra dairesine geri bildirir. Bu talep ile icra takibi başlattığınız borçlunun bankalarda bulunan mevduatına (parasına) haciz koyabilir ve koyduğunuz bu hacze müteakip, alacağınız kadarını icra dosyanıza isteyebilirsiniz. Borçlunun bankalarda mevduatı bulunduğunu düşünüyorsanız, banka hesaplarına haciz talebi alacağınızın tahsilini hızlandıracak en pratik yoldur.

Banka Hesaplarıma Konulan Haczi Nasıl Öğrenebilirim?

Tarafınıza karşı yapılmış bir icra takibi olmuşsa bu konuda en doğru bilgiyi icra takibinin başlatıldığı daireden alabilirsiniz.  Bunun dışında, icra takibi başka bir şehirden başlatılmış ise veya icra dairesine gitme imkanınız bulunmuyorsa banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E-Devlet ve GİB internet sitelerinden de öğrenebilirsiniz.

Banka Hesaplarımı Kullanamıyorum Banka Haczini Nasıl Kaldırabilirim?

İcra borcu sebebi ile banka hesaplarına haciz konulan kişiler, dosya borcunu ödemeden hacizlerin kalkması mümkün değildir. Dosya borcunun ödenmesi ile birlikte de hacizlerin fekki(kaldırılması) icra dairesinden talep edilmeli ve dosya kapatılmalıdır. İcra dosyasınd borç kalmadıktan sonra, icra dairesi talebiniz üzere haciz koyan bankalara tekrar müzekkere yazarak dosya borcunun ödendiğini bildirecek ve hcizlerin kaldırılmasını isteyecektir. İcra dosyalarının kapatılması esnasında güncel borç tutarı önemlidir. Dosyada tek bir kuruş borç kalsa dahi icra dosyasının kapatılması mümkün değildir. Bu sebeple , ödeme yapılacağında icra dairesinden güncel borç tutarını öğrenmek faydalı olacaktır. İcra dosyası kapatılırken izlenecek yolları öğrenmek için ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 

Konuya ilişkin hukuki danışmanlık almak için uzman ekibimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilecek benzer çalışmalarımız;

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 553 463 7079

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

tr_TRTürkçe