Menü Kapat

KVKK Tedbirler | Veri Sorumluları Sicilinde Öngörülen Güvenlik Tedbirleri Nelerdir?

KVKK tedbirler | KVKK Avukatı | İzmir Avukat | İzmir Avukatlık Bürosu

Kişisel Verileri Koruma Kanunu Madde 12 kapsamında veri sorumlularının uygun güvenlik düzeyini sağlamaya yönelik idari ve teknik tedbirleri alması gerekmektedir. Peki, KVKK kapsamında alınması gereken tedbirler neler?

Kaynak: Kişisel Verileri Koruma Kurumu Veri Güvenliği Rehberi
  1. Ağ güvenliği ve uygulama güvenliği sağlanmaktadır.
  2. Ağ yoluyla kişisel veri aktarımlarında kapalı sistem ağ kullanılmaktadır.
  3. Anahtar yönetimi uygulanmaktadır.
  4. Bilgi teknolojileri sistemleri tedarik, gelistirme ve bakımı kapsamındaki güvenlik önlemleri alınmaktadır.
  5. Bulutta depolanan kişisel verilerin güvenliği sağlanmaktadır.
  6. Çalışanlar için veri güvenliği hükümleri içeren disiplin düzenlemeleri mevcuttur.
  7. Çalışanlar için veri güvenliği konusunda belli aralıklarla eğitim ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır.
  8. Çalışanlar için yetki matrisi oluşturulmuştur.
  9. Erişim logları düzenli olarak tutulmaktadır.
  10. Erişim, bilgi güvenliği, kullanım, saklama ve imha konularında kurumsal politikalar hazırlanmış ve uygulamaya başlanmıştır.
  11. Gerektiğinde veri maskeleme önlemi uygulanmaktadır.
  12. Gizlilik taahhütnameleri yapılmaktadır.
  13. Görev değişikliği olan ya da işten ayrılan çalışanların bu alandaki yetkileri kaldırılmaktadır.
  14. Güncel anti-virüs sistemleri kullanılmaktadır.
  15. Güvenlik duvarları kullanılmaktadır.
  16. İmzalanan sözleşmeler veri güvenliği hükümleri içermektedir.
  17. Kağıt yoluyla aktarılan kişisel veriler için ekstra güvenlik tedbirleri alınmakta ve ilgili evrak gizlilik dereceli belge formatında gönderilmektedir.
  18. Kişisel veri güvenliği politika ve prosedürleri belirlenmiştir.
  19. Kişisel veri güvenliği sorunları hızlı bir şekilde raporlanmaktadır.
  20. Kişisel veri güvenliğinin takibi yapılmaktadır.
  21. Kişisel veri içeren fiziksel ortamlara giriş çıkışlarla ilgili gerekli güvenlik önlemleri alınmaktadır.
  22. Kişisel veri içeren fiziksel ortamların dış risklere (yangın, sel vb.) karşı güvenliği sağlanmaktadır.
  23. Kişisel veri içeren ortamların güvenliği sağlanmaktadır.
  24. Kişisel veriler mümkün olduğunca azaltılmaktadır.
  25. Kişisel veriler yedeklenmekte ve yedeklenen kişisel verilerin güvenliği de sağlanmaktadır.
  26. Kullanıcı hesap yönetimi ve yetki kontrol sistemi uygulanmakta olup bunların takibi de yapılmaktadır.
  27. Kurum içi periyodik ve/veya rastgele denetimler yapılmakta ve yaptırılmaktadır.
  28. Log kayıtları kullanıcı müdahalesi olmayacak şekilde tutulmaktadır.
  29. Mevcut risk ve tehditler belirlenmiştir.
  30. Özel nitelikli kişisel veri güvenliğine yönelik protokol ve prosedürler belirlenmiş ve uygulanmaktadır.
  31. Özel nitelikli kişisel veriler elektronik posta yoluyla gönderilecekse mutlaka şifreli olarak ve KEP veya kurumsal posta hesabı kullanılarak gönderilmektedir.
  32. Özel nitelikli kişisel veriler için güvenli şifreleme / kriptografik anahtarlar kullanılmakta ve farklı birimlerce yönetilmektedir.
  33. Saldırı tespit ve önleme sistemleri kullanılmaktadır.
  34. Sızma testi uygulanmaktadır.
  35. Siber güvenlik önlemleri alınmış olup uygulanması sürekli takip edilmektedir.
  36. Şifreleme yapılmaktadır.
  37. Taşınabilir bellek, CD, DVD ortamında aktarılan özel nitelikli kişiler veriler şifrelenerek aktarılmaktadır.
  38. Veri işleyen hizmet sağlayıcılarının veri güvenliği konusunda belli aralıklarla denetimi sağlanmaktadır.
  39. Veri işleyen hizmet sağlayıcılarının, veri güvenliği konusunda farkındalığı sağlanmaktadır.
  40. Veri kaybı önleme yazılımları kullanılmaktadır.

Konuya ilişkin danışmanlık almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Logo

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: [email protected]

Telefon: +90 553 463 7079

Benzer Yazılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

tr_TRTürkçe