Menu Close

Arabuluculuk Anlaşma Belgesi İle Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmadan Taşınmaz Satışı Mümkündür.

Arabuluculuk Anlaşma Belgesi İle Taşınmaz Satışı Mümkündür.

Arabuluculuk Anlaşma Belgesi İle Taşınmaz Satışı Mümkündür. | Av. Arb. Gamze Gül Girgeç

Ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası, birden fazla kişi arasında paylı veya elbirliği mülkiyetine konu olan taşınır ya da taşınmaz malların, taraflar arasında ortaklığının sona erdirilmesini amaçlayan bir dava türüdür. Bu dava, özellikle miras yoluyla kazanılan taşınmazlar üzerinde sıkça karşımıza çıkmaktadır. Taraflar, birlikte malik oldukları malların aynen taksimi ya da satış suretiyle paraya çevrilip bedelinin paylaşımı şeklinde sonuçlanmasını talep edebilirler.

Bu tür uyuşmazlıklar genellikle tarafların malın paylaşımı konusunda anlaşamaması nedeniyle ortaya çıkar. Anlaşmazlık yaşayan taraflar, ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açmak zorunda kalırlar. Ortaklığın giderilmesi davaları, niteliği gereği karmaşık ve uzun sürebilen yargı süreçleridir. Özellikle taşınmaz malların söz konusu olduğu durumlarda, taraf teşkilinin sağlanması, uzun yargılama süreçleri, taşınmazların değerleme, satış ve paylaştırma aşamaları zaman alıcı olmakta ve ilerleyen süreçte taraflar arasındaki husumeti de arttırmaktadır. İşte tam bu noktada, arabuluculuk müessesesi ortaklığın giderilmesi davalarında taraflara hızlı ve ekonomik bir çözüm alternatifi sunmaktadır.

Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar arasındaki uyuşmazlığın arabuluculuk yoluyla çözülmesi, 5 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete‘de yayınlanan 7445 sayılı Kanunun 37. maddesi ile 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nda yapılan değişiklik ile dava şartı haline getirilmiştir. Diğer bir anlatımla, taraflar dava açmadan önce arabuluculuk sürecine başvurmak zorundadır. Bununla birlikte, tarafların ihtiyari arabuluculuk yoluyla uyuşmazlığa çözüm arayabilmesi de mümkündür. Eğer tüm taraflar birlikte başvuru yapar ya da ihtiyari arabuluculuğu kabul ederlerse uyuşmazlık mahkemeye başvurulmadan ihtiyari arabuluculuk neticesinde düzenlenecek anlaşma belgesi ile çözüme kavuşturulabilir.

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından 5235 sayılı Kanun’un 35. maddesi gereğince verilen 19.03.2025 tarihli içtihat doğrultusunda ortaklığın giderilmesi süreçlerinde arabuluculuk süreci sonucunda düzenlenecek anlaşma belgesiyle açık arttırma yoluyla satış işleminin gerçekleştirilmesine imkân tanımaktadır. Bu durum, taraflara ciddi ölçüde zaman ve maddi tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca, ihtiyari arabuluculuk yolu, vatandaşlara uzun süren dava süreçlerine girmeksizin, daha hızlı ve düşük maliyetli bir çözüm sunarak hem hak arama süreçlerini kolaylaştırmakta hem de yargılama giderlerinden tasarruf sağlamaktadır. 

Dolayısıyla, tarafların açık iradesine dayanan, usulüne uygun hazırlanmış ve icra edilebilirlik şerhi taşıyan arabuluculuk anlaşma belgeleri doğrultusunda, ortaklığın giderilmesi davası açılmaksızın taşınmazın ihale yoluyla satışı mümkün hâle gelmiştir. Bu yöntem ile taraflara daha kısa bir sürede çözüm sunarken, aynı zamanda daha düşük maliyetle ve mahkeme yoluna başvurmadan uyuşmazlıkların çözülmesini sağlamaktadır.

Kira ve Taşınmaz Hukukuna İlişkin Diğer Yazılarımız İçin;

Logo

Address: Nergis Mahallesi Girne Bulvarı No: 83 K:2 D:2 Karşıyaka İzmir

E-mail: [email protected]

Phone: +90 534 415 52 56

Benzer Yazılar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish