Nafaka Nedir?

Nafaka Nedir
Nafaka Nedir

Nafaka Nedir – İzmir Avukat

Nafaka Nedir?

Nafaka, Türk Dil Kurumu’nda “Geçinmek için gerekli olan şeylerin bütünü, geçimlik.” şeklinde tanımlanmıştır. Nafaka Hukuk teriminde ise bir kimsenin geçindirmekle, bakıp gözetmekle yükümlü bulunduğu kimseye ya da kimselere mahkeme kararıyla verdiği aylık olarak tanımlanmaktadır.

Nafaka borcu, aile hukukundan doğan kişisel bir borçtur. Borcun kişiselliği sebebi ile ölünce mirasçılara geçmez, herhangi bir borçtan düşülemez ve haczedilemez.

Toplumun en küçük birimi olan aile birliğinin mutlu ve huzurlu olması ile toplumun da mutlu ve huzurlu olacağı düşünülmüş bu gerekçeyle toplumun da yararı gözetilerek kamu otoritesi ile evlilik birliği sürerken ya da sona erdiğinde eşleri ve çocukları koruyucu önlemler alınmıştır. İşte nafaka da bu önlemler içerisinde yer almaktadır. Nafaka borcu hem ahlaki hem de kanuni bir borçtur. Hukuk sistemimizde genel itibari ile dört çeşit nafaka türü öngörülmüştür. Nafaka sadece eş veya çocuklara değil yoksulluğa düşecek olan altsoy veya üstsoy için de geçerli olabilmektedir.

Nafaka Hakkında Önemli Noktalar

Türk Medeni Kanunu boşanma sonrası hem kadına hem de erkeğe eşit haklar tanımıştır ve nafaka talebi bu haklardan biridir. Ağır kusur söz konusu olduğu durumlarda nafakadan söz edilmez. Nafaka tek seferde ödenebileceği gibi aydan aya da ödenebilmektedir. Ödemenin miktarı eşlerin maddi durumlarına göre belirlenmektedir.

Naafaka Çeşitleri Nelerdir?


        1. Tedbir Nafakası : Boşanma davasının açılmasıyla birlikte hakim tarafından hükmedilen ve gerekli görüldüğü hallerde dava sonucu kesinleşinceye kadar devam edebilen, tarafların boşanma sürecinde yaşam standartlarının olumsuz yönde değişmemesi açısından verilen bir nafaka türüdür. Tedbir nafakası, taraflardan birinin boşanma davası sebebiyle maddi anlamda zora düşeceği durumlarda gündeme gelir. Boşanma davalarında, dava kesin bir hükümle maddi anlamda sonuca ulaşıncaya kadar geçici olarak eşlerden birinin karşı tarafa (genellikle kocanın karısına) eşinin ve varsa çocuklarının bakım ve barınma konularında iaşelerini temin etmek amacıyla her ay ya da hakimin gerekli gördüğü hallerde toplu olarak, ödemeye sorumlu olduğu nafakadır.

            2. İştirak Nafakası : Boşanma davası neticesinde hükmedilir. Çocuğun velayeti kendisinde olmayan eşin, çocuğun velayeti kendisinde olan eşe çocuğun giderlerine katılmasını sağlamak üzere ödemek durumunda kaldığı nafaka türüdür. Bu nafaka türünde boşanmada eşlerin kusurlu olup olmamalarının herhangi bir önemi yoktur. Mahkeme tarafından boşanma davası aşamasında tedbir nafakası adı altında ödenen nafaka miktarının boşanma kararının verilmesinden itibaren isim değiştirerek iştirak nafakası adını almasıdır. Burada dikkat edilmelidir ki çocuk ergin olmasına veya mahkeme kararı ile ergin kılınmasına karar verilmesine rağmen eğer eğitim süreci devam ediyorsa bu sürecinin tamamlanmasına kadar da iştirak nafakası ödenmeye devam edilir.

 3.  Yoksulluk Nafakası :  Evliliğin boşanma kararı ile bitmesi üzerine yoksulluğa düşecek eşe  diğer eşin ödemek durumunda kaldığı nafakadır. Bu hususta dikkat edilmesi gereken nokta söz konusu yoksulluk nafakasının talep edilebilmesi için temel şart “boşanma nedeniyle yoksulluğa düşmektir.” Yine burada ikinci dikkat çekmek istediğimiz husus ise bu nafaka türüne talep olmaksızın hakimin hükmedemeyecek olmasıdır. Yani taraflardan birinin yoksulluk nafakasını talep etmesi gerekmektedir. Bu nafaka türünde mahkeme kusurluluk oranını göz önünde bulundurmamakta ve yoksulluk oluşacaksa nafaka hükmedebilmektedir. Yoksulluk nafakası talebi süreye tabidir boşanma davası sonuçlanmadan önce talep edilebileceği gibi boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren yalnızca bir yıl içinde de açılabilir.


        4. Yardım Nafakası : Yardım nafakasının boşanma davası veya evlilik ile bir ilgisi yoktur. Burada nafaka borcunun ahlaki borç olması daha baskındır. Kişinin yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan altsoy, üstsoy veya kardeşlerine ödediği nafaka çeşididir. Yardım nafakasında yetkili kılınan mahkeme taraflardan birinin ikameti içinde bulunan Aile Mahkemesi’dir. Nafaka davalarına bakmaya aile mahkemeleri görevlidir.

Benzer ilginizi çekebilecek yazılarımız;

İzmir Boşanma Avukatı

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: info@efeshukuk.com

Telefon: +90 553 463 7079

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir