Müşterek/Ortak Çocukta Nafaka Kapsamı

Nafaka Kapsamı
Müşterek/Ortak Çocukta Nafaka Kapsamı

Nafaka Kapsamı | Müşterek/Ortak Çocukta Nafaka Kapsamı | Aile Avukatı | Boşanma Avukatı | İzmir Boşanma Avukatı

…Türk Medeni Kanununun 182. maddesinin 2. fıkrası hükmüne göre velayetin kullanılması, kendisine verilmeyen eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine (iştirak/katılma nafakası) gücü oranında katılmak zorundadır. İştirak nafakası kapsamına yiyecek, giyecek, barınma, sağlık, dinlenme, eğitim, öğretim, harçlık vs. giderleri girmektedir. Durumun değişmesi halinde hakim istem üzerine nafaka miktarını yeniden belirler veya kaldırır (TMK m. 331).

Anne ve baba, çocuklarının eğitim, sağlık ve bakım ihtiyaçlarını müştereken maddi ve manevi yüklenmek zorundadır. Boşanma davası ile birlikte karı ve koca evlilik birliğini sonlandırırken, müşterek çocuğun bakım, eğitim ve sağlık konularındaki ihtiyaçları bakımından tarafların sorumlulukları devam etmektedir. Velayeti elinde bulundurmayan eşin yahut velayeti elinde bulunduran eşin bu gibi temel ve zaruri ihtiyaçları göz ardı etmesi mümkün değildir.  Yasa koyucu velayeti elinde bulundurmayan diğer tarafı bu gibi bakım ve yetiştirme ödevinin gerektirdiği giderlere gücü doğrultusunda katılmakla yükümlü kılmıştır.

Velayet hakkı bulunmayan eşin, çocuğun bakım ve eğitimi için yapılan giderlere katkı mahiyetinde vereceği nafaka iştirak nafakasıdır. İştirak nafakası verilmesini kural olarak velayet hakkı üzerinde olan eş talep edecektir.  Fakat müşterek çocuğun menfaatleri göz önüne alarak hakim de resen hükmedebileceği gibi, ayırt etme gücüne sahip müşterek çocuk da iştirak nafakası isteminde bulunabilir.  Ayırt etme gücüne sahip olmayan çocuk için ise gereken hallerde atanacak kayyım veya vasi iştirak nafakası talep edebilir.

Eşler boşanmanın gerçekleşmesi ile birlikte müşterek çocuğun okul taksidine gücü oranında katılmakla mükelleftir. Bu itibarla, eğitim masraflarının nafaka içerisinde düzenlenerek karar verilmesi yönündeki hükümler yanlış olup Yargıtay tarafından bozulmaktadır.

Bir boşanma davası veya nafakaya ilişkin dava açarken talepleri kalem kalem belirtmek, eğitim masraflarına ilişkin ayrıca hüküm talep etmek yönünden avukata danışmak hak kayıplarının önüne geçeceği gibi; müşterek çocuğa veya velayeti alan eşe bağlanan nafaka miktarının korunmasına/ artmasına imkan sunar.

Zira Yargıtay içtihatlarında iştirak nafakası dışında okul, servis, yemek giderleriyle ilgili hüküm kurulması usul ve yasaya aykırılık nedeniyle bozmayı gerektirmiştir. İştirak nafakası çocuğun eğitim, öğretim giderleri de dikkate alınarak verilmesi gerekli ise de iştirak nafakasından ayrı olarak okul, dershane, servis, yemek, okul giysisi, eğitimine ilişkin tüm araç ve gereç, tüm okul giderlerinin karşılanması vs. yönünde tarafların “talebi varsa” hüküm kurulabilir.

Konuya ilişkin hukuki danışmanlık almak için tarafımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Benzer ilginizi çekebilecek yazılarımız;

İzmir Boşanma Avukatı

Adres: Karşıyaka Tower No:12 Kat:9 Daire:59 Karşıyaka/İzmir

E-posta: info@efeshukuk.com

Telefon: +90 553 463 7079

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir